Precalculus Test Out Practice Exam

Part 1 Test 1 Time: 3 hours


  1. Find the equation of the line passing through the points tex2html_wrap_inline248 and tex2html_wrap_inline250 . Write the answer in the standard form of the line ax+by+c=0, where a, b, and c are integers and a>0.


    Answer: tex2html_wrap_inline256 .

  2. Find the domain and the range of the function tex2html_wrap_inline258 .


    Answer: Domain: x<3, Range: tex2html_wrap_inline262 .

  3. Find the inverse of the function tex2html_wrap_inline264 on the interval tex2html_wrap_inline266 .


    Answer: tex2html_wrap_inline268 .

  4. Find the midpoint of the line between the points tex2html_wrap_inline248 and tex2html_wrap_inline250 .


    Answer: Midpoint: tex2html_wrap_inline274 .

  5. Three gallons of a mixture is 60% water by volume. Determine the number of gallons of water that must be added to bring the mixture to 68% water?


    Answer: 0.75 gallons need to be added.

  6. Factor the expression tex2html_wrap_inline276 completely over the set of rational numbers.


    Answer: tex2html_wrap_inline278 .

  7. Find the exact point(s) of intersection of the graphs of

    displaymath242


    Answer: The two points of intersection are (4,6) and (-1,1).

  8. Rewrite the fraction

    displaymath243

    as a simple fraction in reduced form.


    Answer: tex2html_wrap_inline284 .

  9. Find the exact distance between the two points tex2html_wrap_inline286 and tex2html_wrap_inline288 .


    Answer: distance: tex2html_wrap_inline290 .

  10. What is the slope of a line:

  11. On what interval(s) is the function tex2html_wrap_inline300 increasing?


    Answer: interval: tex2html_wrap_inline302 .

  12. Find the maximum value of the function tex2html_wrap_inline304 .


    Answer: The maximum value is 20.

  13. Solve the equation tex2html_wrap_inline306 for x.


    Answer: tex2html_wrap_inline308 .

  14. If you shift the graph of tex2html_wrap_inline310 so that it is superimposed on the graph of f(x-5)+3, where will the shift take the point (1,-3) on the graph of tex2html_wrap_inline310 ?


    Answer: new point: (6,0).

  15. If tex2html_wrap_inline318 and tex2html_wrap_inline320 , find tex2html_wrap_inline322 Simplify your answer.


    Answer: tex2html_wrap_inline324 .

  16. Solve the equation

    displaymath244


    Answer: The set of solutions is empty. x=-2 is not a solution!

  17. Which of the following is an even function?

  18. Which of the following is a one-to-one function?

  19. Which of the following has an inverse without restricting the natural domain?

If you would like to practice another Part 1, Test-Out exam, click on Next Exam .

If you would like to practice on Test-Out exams for Parts 2, 3 or 4, click on Menu . It will take you back to the original menu.


Wed Jul 9 10:50:17 MDT 1997

Copyright 1999-2017 MathMedics, LLC. All rights reserved.
Contact us
Math Medics, LLC. - P.O. Box 12395 - El Paso TX 79913 - USA
users online during the last hour